< TakaisinOperantin kouluttamisen FA(S)Q

Meissä kaikissa asuu pieni narunpyörittelijä.
Kuva: Minna Tallberg

Alta löydät kokoelman usein toistuvia väittämiä/kysymyksiä, jotka kysyjien käsityksen mukaan liittyvät operanttiin kouluttamiseen. Huumoria unohtamatta.

1. Eikö hevoselta saa vaatia mitään?
Hevosta voi vaatia tekemään käytöksen, jonka se osaa. Ei minultakaan kannata vaatia pianokonserton soittamista, sillä en osaa soittaa pianokonserttoa. Tuskin sitä myöskään opin kovin hyvin sellaisella menetelmällä, jossa opettaja rankaisee väärästä koskettimien painalluksesta läppäämällä sormille.

2. Olen kouluratsastaja. Enhän minä voi kilpailuissakaan olla koko ajan syöttämässä hevoselle nameja?
Kilpailuissa et enää opeta käytöstä, vaan menet sinne esittämään niitä käytöksiä, jotka olet opettanut kotona. Kun käytös on opittu, ei niitä nameja tarvitse enää olla koko ajan syöttämässä.

3. Eikös hevonen rupea vain näykkimään, kun sille syöttää nameja?
Luultavasti rupeaa, jos et opeta sille ensin luopumista. Luopuessa hevonen saa namin vain, kun se käyttäytyy tietyllä tavalla, esim. kun se pitää turpansa kaukana kädestäsi.

4. Miksi hevonen pitäisi lahjoa tekemään asioita?
Hevonen ei ymmärrä lahjonnan konseptia, sen kognitiiviset kyvyt eivät riitä moiseen.

5. Eikö hevoselle täydy pitää kuria?
Pitäisi määritellä mitä kurinpito tarkoittaa. Hevoselle kannattaa opettaa turvallisuuden takia tiettyjä käytöksiä, esimerkiksi pysymään poissa ihmisen tilasta. Jos hevonen tekee turvallisuuden kannalta haitallisia käytöksiä, näistä ei pidä tietenkään palkita. Sen sijaan palkitsemalla opetetaan ei-toivottujen käytösten tilalle toivottuja käytöksiä.

6. Eikö hevoselle pidä olla johtaja?
Miten johtajuus määritellään? Hevonen ei laumaudu ihmisen kanssa, joten ihmisen ei kannata yrittää imitoida hevoslauman johtajaa. Jos johtajuus tarkoittaa sitä, että toimitaan oikeudenmukaisesti ja johdonmukaisesti, esimerkiksi pyydetään hevoselta vain sellaisia käytöksiä jotka se osaa, niin ilman muuta silloin kannattaa olla johtaja.

7. Tämä koulutusmetodi sopii harrastehevosille, ei kuumille kilparatsuille tai oreille.
Hevosen oppimisen lainalaisuudet ovat samat riippumatta iästä, sukupuolesta, rodusta, luonteesta, käyttötarkoituksesta jne.

8. Oletko itse täydellinen ratsastaja?
En ole. Miten kysymys liittyy aiheeseen?

9. Etkö sinä tee hevosenkoulutuksessa virheitä?
Totta kai teen, juuri siksi hevosten kouluttaminen on niin mielenkiintoista, että koko ajan voi tehdä virheitä ja oppia niistä.

10. Etkö sinä ole koskaan lyönyt raipalla hevosta?
Olen lyönyt vaikka kuinka paljon, mutta mitä enemmän opin operantista kouluttamisesta, niin sitä vähemmäksi on käynyt tarve lyödä hevosta raipalla, ainakaan koulutustilanteessa. Voimistuvien apujen käyttö on joskus tarpeen, esimerkiksi jos vastusteleva hevonen, jota ei ole ajan kanssa koulutettu traileriin, täytyy saada kuljetettua klinikalle hoitoon. Silloinkin on tarpeen ymmärtää mm. ajoituksen tärkeys, ja kuinka kevyestä kosketuksesta aloitetaan voimistaen. Omasta turhautumisesta kumpuava piiskaaminen ei hyödytä siinäkään tilanteessa.

11. Eikös operantti ehdollistaminen ole vain yksi teoria muiden joukossa?
Sekoitat teorian ja hypoteesin käsitteen. Googlaa "hypoteesi".

12. Mistä tiedät, ettei ensi vuonna tule jokin toinen, paljon parempi koulutustapa?
Tämä on tällä hetkellä parasta käytettävissä olevaa tietoa. Onneksi tietoa tulee koko ajan lisää ja tieto tarkentuu. Se, että tämä tieto radikaalisti muuttuisi, on kuitenkin yhtä todennäköistä kuin maapallon toteaminen litteäksi ensi vuonna.

13. Tämähän on behaviorismia. Eikös behaviorismi ole kuollut ja kuopattu?
Behaviorismi ainoana (ihmisen) oppimista tai käyttäytymistä selittävänä teoriana, kyllä. Tässä kontekstissa ei.

14. Minä olen kouluttanut paljon hevosia X-tasolle ja saanut ne toimimaan kuten halua, miksi vaihtaisin menetelmää?
Oppimisen lainalaisuuksien ymmärtäminen ei ole mikään erillinen "menetelmä", vaan nämä lainalaisuudet ovat olleet toiminnassa aina kun olet onnistunut kouluttamaan hevosia X-tasolle. Asioiden opiskeleminen auttaa ymmärtämään miksi ja miten olet onnistunut kouluttamaan käytöksiä sekä analysoimaan, mitä niissä tilanteissa, joissa et ole onnistunut niin hyvin, on tapahtunut.

15. Pitäisikö hevoset pitää vain niityllä laiduntamassa?
Kouluttaminen on mielekästä virikettä myös hevoselle, ne nauttivat oivaltamisesta ja mahdollisuudesta tehdä valintoja.

16. Pitäisikö kaikkien hevosten olla ilman kenkiä, kuolaimia ja muita varusteita?
Kysymys ei liity operanttiin kouluttamiseen millään tavalla.

17. Eikö enää saa käyttää ollenkaan kannuksia tai raippaa?
Minä ainakin käytän.

18. Tämä koskee hevosen kouluttamista, mutta hevonen tarvitsee myös kasvatusta.
Määrittele, millä tapaa kasvattaminen eroaa kouluttamisesta? Jos kasvattaminen tarkoittaa sitä, että saat aikaan käytösmuutoksia (= oppimista), silloin se on kouluttamista. Mitä muuta hevosen kasvattaminen voisi olla, annatko niille kenties Substralia? Toki on tarpeellista myös kasvattaa hevosia, muutoinhan ei maailmasta löydy enää hevosia koulutettavaksi, jos ne kuolevat sukupuuttoon.


FASQ = Frequently Asked Stupid Questions