< TakaisinYleistämisestä


Hevosenkoulutusluennoillemme osallistuville tulee usein yllätyksenä, että kun hevonen on oppinut tekemään uuden käytöksen karsinassa, se ei automaattisesti osaakaan sitä maneesissa. Kun olet opettanut koiran istumaan vihjeestä olohuoneessa, joudut yleistämään käytöksen eli "pikaopettamaan" käytöksen uudelleen niin makuuhuoneessa, keittiössä, eteisessä, parvekkeella kuin pihallakin. Kun opetat hevoselle ratsastajan selkäännousun vasemmalta, se ei automaattisesti ymmärrä mitä olet tekemässä, kun nousetkin selkään oikealta. Ihmiselle tämä on yllättävää tietoa siksi, että ihminen itse on haka tekemään erilaisia yleistyksiä, eli luokittelemaan samaan luokkaan kuuluvaksi asioita, jotka eivät samaan luokkaan edes kuuluisi. Hevosetkin kykenevät yleistämään, mutta yleistäminen ei aina tapahdu automaattisesti vaan hevoset tarvitsevat siinä hieman apuamme.

Toisinaan eläinten kyky yleistää tekee niiden kanssa toimimisesta myös haasteellista: monet hevoset tunnistavat talliin tulevan ihmisen eläinlääkäriksi, vaikka eivät olisi kyseistä henkilöä koskaan tavanneet. Pelot yleistyvät nopeasti ja herkästi, eli laajentuvat koskemaan sellaisiakin asioita, joihin ne alun perin eivät liittyneet. Esimerkiksi jos koiran ensimmäiset kokemukset lapsesta ovat huonoja, se saattaa pelätä kaikkia lapsia koko ikänsä.

Samalla tavoin ihmisten yletön taipumus yleistää saattaa hankaloittaa elämää nyky-yhteiskunnassa, vaikka taipumus on metsästäjä-keräilijäyhteisössä voinut olla henkiinjäämisen ehto. Toki yleistäminen on tietyissä yhteyksissä myös nykyihmiselle edelleen tarpeellinen taito, kunhan siitä on itse tietoinen ja kykenee käsittelemään omia yleistyksiään rationaalisesti. Jos kaikki ostamasi marjat ovat olleet homeisia, ei ehkä kannata lopettaa marjojen syöntiä kokonaan vaan selvittää, että mistä ja miten saat laadukkaita marjoja. Koska "kusipäisiä ja idiootteja" ihmisiä löytyy keskuudestamme kaikkialta ja kaikista ihmisryhmistä, ovat he mukana eri elämänalueilla ja he käyttävät myös liikennevälineitä liikkuakseen paikasta toiseen. Näin ollen sekä autoilijoissa että pyöräilijöissä on "idiootteja ja kusipäitä". Ei kuitenkaan kannata leimata kaikkia pyöräilijöitä eikä kaikkia autoilijoita useankaan törttöilevän idiootin tai toiset tielläliikkujat tarkoituksellisesti vaarantavan itsekkään kusipään takia. Ja niin edespäin.

Niin uskomattomalta kuin se kirjoitettuna näyttääkin, on olemassa myös ihmisiä jotka uskovat, että kaikki omasta ihonväristä poikkeavat ihmisyksilöt ovat vältettäviä. Ehkä tämä kummunnee erilaisuuden pelosta, joka juontaa juurensa sinne kivikaudelle. Ehkä ajatusmalli on nettikirjoittelusta ja huhupuheista opittua ja virheellisesti yleistettyä. Taipumus yleistää voi saada huutelemaan intialaissyntyiselle, Suomeen tutkijavaihtoon tulleelle törkeyksiä tai pahoinpitelemään maahamme Afrikasta adoptoidun lapsen, vaikka näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä jossakin päin Helsinkiä häiriköiviin pakolaisnuoriin, jotka ovat aiheuttaneet itsessä tuohtumusta. Sama tuohtuja kuitenkin loukkaantuu, kun ranskalainen luokittelee suomalaisen venäläiseksi tai yhdessä maailman kolkassa oletetaan kaikkien pohjoismaalaisten naisten käyttäytyvän tietyllä tavalla.

Joten, pidetään huoli siitä, että muistetaan omassa ajattelussamme välttää virheellisiä yleistyksiä, ja samalla eläimiä kouluttaessamme huolehtia riittävästä opetettujen käytösten yleistämisestä, eikös?